0
Verlangen & vertwijfeling

Verlangen & vertwijfeling

Melancholie en predestinatie in de vroege moderniteit
De vroege moderniteit wordt gekenmerkt door een sterk geïntensifieerd religieus leven. De ervaring van de afwezigheid van God neemt in het geloofsleven een bijzondere plaats in. In protestantse theologische literatuur en in biografieën van enkelingen ontstaat veel aandacht voor de thematiek van verlies, verwerping en verlatenheid. Dit wordt bijvoorbeeld zichtbaar in de wanhoop van Franciscus Spira, een Italiaanse protestant die ervan overtuigd raakt door God verlaten en verworpen te zijn.
Wat is de relatie tussen geloof, wanhoop en melancholie? Welke rol speelt de predestinatieleer in de herijking van een geloofsleven waar vertwijfeling en verlangen de kernaspecten zijn? De auteur behandelt deze vragen aan de hand van Luther, Calvijn, Franciscus Spira, Willem Teellinck, Gisbertus Voetius en Jean de Labadie. Ook het denken van Sigmund Freud en Jacques Lacan over melancholie, liefde en verlangen levert een belangrijke bijdrage aan de interpretatie van vroegmoderne protestantse vroomheid.
€ 22,50

Verlangen & vertwijfeling

EAN-code:
*2392

Aantal pagina's:
219

Bindwijze:
PAPERBACK

Levertijd:
Binnen 1 werkdag in huis!   
Anderen bekeken ook:
Vol van de Geest
Peter Haldorff - Vol van de Geest is een inspirerend geloofsopbouwend boek over de persoon en het werk van de Heilige Geest. Het biedt op een ...
€ 17,50
verder
De onverwerkte holocaust
Ad Prosman
€ 24,90
verder
Gereformeerden onder elkaar - ADChartasreeks nummer 28
Maarten J. Aalders -
Hoe heeft de gereformeerde wereld vorm gekregen in de Gereformeerde Kerken in Nederland?
...
€ 19,90
verder
Meer van deze auteur...
Met het oog van de ziel (2e hands)
Herman Westerink - Een godsdienstpsychologische en mentaliteitshistorische studie naar mensvisie, zelfonderzoek en geloofsbeleving in het werk van Willem Teellinck (1579-1629).
€ 15,-
verder