0
Pakket Koningen

Pakket Koningen

Bevat 3 boeken van ds. P. den Butter:
Leve de koning!
Driemaal gezalfd
De herder-koning

Leve de koning!
Gods bedoeling met Israël was van meet af dat het een theocratie zou zijn met God Zelf als de eigenlijke Koning. De praktijk liet echter zien dat het volk daarmee niet tevreden was: men wilde een aardse koning; een koning die ze konden zien.
De manier waarop ze deze wens kenbaar maakten was zondig. Desondanks voldeed de Heere eraan. Door middel van Samuël kregen ze Saul als eerste koning. Zou het zo goed gaan? Dat is de spannende vraag.
Dit boek stelt de zalving en aanstelling van koning Saul centraal. Vandaar de titel: Leve de koning! Het laat zien hoe het tot dit centrale punt kwam en ook hoe het daarna ging. Uitgangspunt hierbij is de overtuiging dat het hier gaat om een stukje van de geschiedenis van het heil dat de Heere aan het bereiden is: het heil in Christus.

Driemaal gezalfd
Hij was nog maar een jonge man toen hij op Gods bevel door Samuël tot koning werd gezalfd. God had besloten dat er aan Sauls bewind een eind zou komen, omdat hij als theocratisch vorst was mislukt. Een ander zou zijn plaats innemen: David, de jongste zoon van Isaï uit Bethlehem.
De weg van de zalving naar de troon bleek echter lang en moeilijk. Saul bedreigde Davids leven, maar onder Gods bescherming was hij veilig.
Na Sauls dood was het tenslotte zover. In de stam van Juda drong het besef door dat David de nieuwe koning zou zijn. Vertegenwoordigers van die stam kwamen tot hem en zalfden hem tot koning over hun stam: de tweede zalving. Ruim zeven jaar later volgden de andere stammen dat voorbeeld en werd David voor de derde keer gezalfd. Zo kreeg Israël weer een door God gegeven vorst. Dit keer æde man naar Gods hartÆ.
Ook in dit deel van de Godsopenbaring valt er keer op keer licht op Davids grote Zoon, de echte theocratische Koning.

De herder-koning
David is koning over heel het volk. Nu zal moeten blijken of hij koning zal zijn op de manier waarop de Heere dat koningschap onder Zijn volk wil laten functioneren, namelijk het theocratische koningschap.
Dat is een koningschap onder God, want de Heere is Israëls eigenlijke Koning en het volk waarover Hij regeert is Gods kudde, de schapen van Zijn weide. Hoofdkenmerk van de manier waarop de Heere regeert is het herderschap. Als Herder zoekt Hij het welzijn van Zijn schapen. Laat Davids bewind ook zoiets zien?
Het antwoord is zowel ja als nee. Nu eens voldoet hij eraan; dan weer niet. Nu eens mag hij iets laten zien van Christus; dan weer is hij gewoon een zondaar, net als wij allen. Ja, mooie dingen worden van David verteld, maar zaligmaker kan hij niet zijn. De komst van zijn grote Zoon blijft noodzakelijk.
€ 24,50

Pakket Koningen

EAN-code:
9789033181306

Uitgeverij:
Den Hertog

Bindwijze:
GEBONDEN

AVI:
Onbekend

Levertijd:
Binnen 1 werkdag in huis!   
Anderen bekeken ook:
Ik maak alle dingen nieuw
Samuel Rutherford -
Overdenkingen over teksten uit Openbaring.

...
€ 12,50
verder
Getuigen - Citaten uit het werk van Groen van Prinsterer
G. Groen van Prinsterer -
Citaten uit het werk van Groen van Prinsterer
€ 4,95
verder
Brieven van Guido de Brès
Guido de Brès
€ 2,-
verder
Meer van deze auteur...
Richteren
Ds. P. den Butter - Trouw tegenover ontrouw. Bijbelstudies over het boek Richteren, waarin de trouw van de Heere aan zijn afkerige volk Israël duidelijk naar ...
€ 15,90
verder
Leve de koning!
Ds. P. den Butter -
Gods bedoeling met Israël was van meet af dat het een theocratie zou ...
€ 12,50
verder